İnsanın, hayattaki en değerli şeyi zamanıdır. Bazı bireyler yaşamlarını dolu dolu geçirdiklerini söylerken, bazıları boş bir hayat sürdüklerini, bazıları da diğerlerine göre sürekli bir acele halinde olduklarını söylemekteler. Aradaki bu farklılık ise hayata olan bakış açısından kaynaklanmaktadır ve hayatın her anında faaliyetlerinin planlanması ile ilgili olmaktadır.
Başarılı olmak için, sadece tüketilip kaybedilen, boşa harcanan ve geri getirilmesi mümkün olmayan zamanın etkili ve verimli kullanılması gerekmektedir. Bu gerekliliğin sonucunda da “zaman yönetimi” kavramı ortaya çıkmıştır. Aslında temelinde zaman yönetimi kavramı, var olan zaman içerisinde kendimizi meşgul ettiğimiz faaliyetlerin yönetimi ve zamanı başarılı bir şekilde dilimlerine bölmektir. İlk ortaya çıkışı, yoğun yöneticilerin zamanlarını daha iyi yönetmelerine yardımcı olmak üzere bir eğitim aracı olarak Danimarka`da doğup dünyaya yayılmış bir kavramdır. Şimdi bir sürü alanda faaliyet gösteren bir milyar dolarlık bir sektör haline gelmiş durumdadır.
Zaman yönetimi kavramındaki temel düşünce, günün her diliminin daha iyi planlamasının insanların daha verimli hareket etmelerini sağlayacak olmasıdır.
Bu içerikte neler var?
ZAMANIMIZI NASIL ETKİLİ BİR ŞEKİLDE YÖNETEBİLİRIZ?
Aslında zaman yönetimi insan var olduğu günden bugüne varlığını zihinlerde korudu. İsmi farklı farklıydı ama hiç günümüzdeki kadar detaylandırılmamıştı. Yaşam yönetimi, kariyer planlama, hedef belirleme gibi kavramlar günlük hayatımızda ve iş hayatımızda yer etmeye başladıkça zamana olan bakış açımız da değişti ve zaman yönetiminin önemini daha iyi anlamaya başladık.
Bir insan zamanını etkili bir şekilde yönetebilmesi için her şeyden önce zamanını nasıl harcadığını bilmesi gerekir. Bakınız ortalama bir kişi zamanını nasıl geçiriyor.
Ortalama bir kişinin zamanı nasıl geçiyor?
- Bir haftanın 168 saat olduğu biliniyor. Bir gün ise 24 saattir. Ortalama bir kişi bu 24 saati nasıl geçiriyor görelim.
- Uyumak için günde ortalama 8 saat harcıyoruz,
- Makyaj, tıraş, temizlik, vb. işler için yaklaşık 1 saat harcıyoruz,
- Kahvaltı, öğle yemeği, atıştırmalıklar, akşam yemeği derken bir günde 3 saat harcıyoruz,
- Özellikle nüfusu fazla olan şehirlerde seyahat için günde yaklaşık 2 saat harcıyoruz,
- Türkiye’de sabah 9 akşam 18 çalışma sistemi yaygın. Bu sistem de günde 9 saat harcatıyor, toplamda bir günlük rutin aktiviteler 23 saatimizi alıyor. Geriye kendimize ayırabileceğimiz 1 saatimiz kalıyor. Bununla birlikte de faturaların ödenmesi, banka sıraları, hastane ihtiyaçları, hava şartlarında dolayı zaman kayıpları, kaçırılan ulaşım araçları, zamansız ani gelişen işler, gereksiz yapılan telefon görüşmeleri vb. zaman giderleri de araya girince eldeki 1 saatlik vakit de çarçur oluveriyor. Durum böyleyken etkili zaman yönetimi hayatımızda, günlük yaşamımızda önemli bir konu haline geldi.
Zamanımızı nasıl etkili kullanabileceğimizi öğrenmek için tavsiyelerimizi inceleyelim.
“Hayatı sever misiniz?” diye soruyor Franklin. “O zaman zamanınızı israf etmeyin. Çünkü zaman hayatın ana maddesidir.”