Bu içerikte neler var?
Okurken Çalışmak
Okurken çalışan bir sürü üniversite öğrencisi görüyoruz. Peki sadece para için mi çalışıyorlar? Yoksa hedefleri için adım mı atıyorlar? Bu yazımda öğrenciyken çalışmanın iş hayatına katabileceği bazı faydalardan bahsedeceğim.
1.Para
Üniversiteye başladığımızda çoğumuz harçlık alarak okula gitmektedir. Bunun dışında ek gelir elde etmek amacıyla part-time vb. çalışan öğrenciler de vardır. Fakat bu konumuzda daha çok mesleğimize faydalı olacak olan işlerden bahsetmeye çalışacağım. Öğrencilik döneminde öğrenciler; staj varsa stajı yaparak, eğer yoksa direkt olarak para kazanmaya başlarlar. Para kazanmanın tadını tadarak parayı yönetmeye başlarlar. Bu sayede de iş hayatına başladığında rahat bir hayat sürerler.
2.Teorik Bilgi ve Pratik
Üniversitede öğrenciyken genellikle teorik ağırlıklı dersler alırız. Part-time veya tam zamanlı olarak bölümümüz veya iş hayatımıza yardımcı olacak işlerde çalıştığımızda almış olduğumuz teorik bilgiyi pratiğe dökme imkanımız olur. Bu durum bizi mezun olduğumuzda diğer mezun arkadaşlarımızdan bir adım önde olmamızı sağlayabilir. Çünkü daha önce çalışmadan mezun olanlar, pratik yapmakla ve yeni bilgiler öğrenmekle meşgul olur. Fakat öğrenciyken çalıştığımızda hem okul bilgimizin üzerine bilgi ekleriz hem de pratik yapmış oluruz.
3.Kendini Tanıma
Okurken çalıştığımızda kendimizi bir sürü karmaşık ortamda bulabiliriz. Bu durum kendimizi tanımamıza yardımcı olur. Çalışırken olumlu ve olumsuz durumlar olacaktır. Olumsuz durumlarda eksiklerimizi gördüğümüz gibi olumlu durumlarda da güçlü taraflarımızı keşfedebiliriz. Erkenden eksiklerimizi fark etmemiz, iş hayatımızda çok etkili olduğu gibi iş hayatımıza kendimizi bilerek başlamamızı sağlayacaktır.
4.Zaman Yönetimi
Ben ikinci öğretimim ve saat 17.00’da başlıyor dersim. Bazen 23.00 gibi saatlerde dersimin bittiği oluyor. Çalıştığım için geceleri uyumak zorundayım. Fakat arkadaşlarım genelde sabahlamayı tercih ediyorlar. ☻ Bu sebepten gece uykumu alarak hem daha dinç hissediyorum hem de hayatımı planlamaya çalışıyorum. Okurken çalışıyorsanız biraz zorlanabilirsiniz. Fakat bu zorlanmaları azaltmak adına Google Takvim vb. uygulamaları kullanarak gününüzü planlayabilirsiniz. Günü planlayarak yaşamak iş hayatımızda etkin ve tempolu olmamızı sağlar. Ayrıca günü verimli geçirmenin verdiği hazzı da tadabilirsiniz.
5.İş Bulma ve Referans
Çevremde gördüklerim ve genelde okuduğum dergi, yazı, makalelere göre öğrenciyken çalışanlar çalışmayanlara kıyasla daha kolay iş bulabiliyorlar. Çünkü öğrenciyken teorik bilgiyi pratiğe dönüştürebiliyorlar. Bu sayede genellikle iş ilanlarında gördüğümüz deneyimli eleman özelliğini yerine getirebiliyorlar. Türkiye’de, yapılan anketlere göre işverenlerin yeni mezunlardan daha çok deneyimli çalışan aldıkları bir gerçek. Bu sebepten öğrenciyken çalışmayanlar mezun olduklarında iş bulamayınca başka mesleklere yöneliyorlar. İşsizlik ve farklı mesleklere yönelmenin bence önemli sebeplerinden birisi firmaların deneyimli çalışan istemesi. Teori ağırlıklı ders görüp uygulama yapamadıysak işsiz mi kalacağız(?) Bunun yerine asgari ücret teklif ederek çalışmak zorunda bırakan firmalara yöneleceğiz veya farklı mesleklere yöneleceğiz. Bu gibi durumlar yaşamamak için de ben kesinlikle okurken çalışmamız taraftarıyım.
Ben şu an mutlu olduğum işi yaparak hem gelir elde ediyorum hem de mezun olduğumda, mesleğimde bana fayda sağlayacak deneyim elde ediyorum. Sizlere de önerim bulabiliyorsanız bölümünüzle ilgili bir iş bulmanız fakat bulamıyorsanız çalışmamak yerine geçici işler yapabilirsiniz. Çünkü mezun olduğunuzda boş bir CV vermek yerine kabarık diye tabir ettiğimiz dolu bir CV vermeyi eminim hepimiz isteriz. Yazımı okuduğunuz için teşekkürler.