Minimalizm Nedir?
  1. Anasayfa
  2. Yaşam

Minimalizm Nedir?

Bu yazıyı minimalizmi ve sadeleşme kavramını merak edenler, nasıl başlayacağını bilmeyenler, belki başlamak için çekinenler, olayı tam olarak kavramamış olanlar için yazmak istedim.

0

Minimalizm kavramını iki yönde anlamış olacağız. Nedir bu iki yön;

1.Madde Yönü: Düzenleme, görünürde azalma, eşyalarda sadeleşme, yer açma, derlenip toparlanma kısmı.

2.Manağ Yönü: Eşyadan çok deneyime geçiş, özü görebilme, azdaki çoğu fark edebilme, zihin sakinliği ve tüm bunların asıl amacı olan maneviyata daha çok değer verme kısmı.

İlk adım neden sade yaşamak istediğini ve aynı zamanda önceliklerin neler bunları belirle.

Hayatınızda sizin önceliğiniz ne onları belirleyin. Aileniz mi, sosyal ilişkileriniz mi,  para kazanmak mı, hayallerinizin peşinden gitmek mi? Daha çok mutlu olmak ya da daha az stresli bir hayat mı istiyorsun, ya da tüm bunlardan sıkıldın yeni bir macera mı istiyorsun. Tüm bunları samimi bir şekilde düşünün ve kâğıda yazın.  Önceliklerinizi sıraya koyup bir plan oluşturmazsanız başkası gelip sizin önceliklerinizi belirleyebilir.

Diğer adım olarak evinizde hızlı bir tur atın.

 Gereksiz eşyalar, gereksiz objeler, gözünüzü rahatsız eden şeyler ya da varlığını bile fark etmediğiniz eşyaları, işinize yaramayan şeyleri ortadan kaldırın. Çalışma alanınıza geçin. Oradaki fazlalıkları da kaldırın. Çantanızı temizleyin, cüzdanınızı açın oradaki gereksiz veya kullanılmayan fişleri temizleyin. Gardırobunuza bakın, eğer bir yıldır giyinmediğiniz kıyafetiniz varsa artık o kıyafet artık size ait değildir. Onu da kaldırın. Doğal olarak bir şeyimizi atarken kıyamayabiliyoruz. Eğer atmaya kıyamazsanız, onu bir kutuya kaldırın. Bakalım önümüzdeki günlerde ve haftalarda o eşya gerçekten işinize yarayacak mı.  Sonra telefonunuzu açın.  Gereksiz uygulamalar varsa ya da gün içerisinde saatlerinizi alan bir uygulama varsa onları temizleyin. Çevrimiçi bağımlılıklarınız varsa onlardan kurtulun.

Evde en çok nerede vakit geçiriyorsanız orada kendi minimalist alanınızı oluşturun.

Bu minimalist yaşam fikrine alışmaya başlamada güzel bir adım olur. Sadece ana eşyalar kalacak şekilde ortamınızı sadeleştirin.

Bir aylık harcama diyeti.

 Bir şeyi satın alırken gerçekten ihtiyacınız olup olmadığına bakın. Hayatına değer katacağını düşündüğün bir şeyi mi satın alacaksın yoksa bu sadece can sıkıntısı mı bunu bir gözden geçirip ona göre alışverişi yapın. Bunu bir aydaki bütün alışverişlerinizde kendinize sorun. Hayatınızı değiştirecek bir alışkanlık kazanmış olursunuz.

Madde arayışımızı azalttığımız için düşüncelerimizin değerini ve kendimize ayırdığımız zamanı da arttırmış olacağız.

Gündemlere bir süre ara ver.

Televizyon, sosyal medya gibi şeylerde harcadığınız zamanı bir hafta azaltmaya gidin. Bu kalan sürede kendinize ayırdığınız vakit artacağından,  bu size kalan zamanda ertelediğiniz planlarınıza veya araştırmalarınıza vakit ayırabilirsiniz.

Daha az ve sağlıklı beslenin.

Fastfoodu hayatınızdan çıkartın. Hayatınızdan tamamen çıkaramazsanız bile azaltmaya gidin. Öğünlerinizi azaltın. Bol su için. Yatmadan dört saat önce yemeklerle işinizi bitirmiş olun. Az yemek, bol su içmek vücudun yenilenmesine ve temizlenmesine yardımcı olacak. Temiz bir vücut da  yeni kararlarımızda, yeni düşüncelerimizde bize kolaylık sağlayacak.

Minimalzim bir tred değildir. Metottur. İnsanları konuşmak, peşinden koşmak trenddir. Ama insanlar yerine fikirleri konuşmayı tercih etmek metottur. Trendler eskir ama metotlar bakidir.

Kendindeki değişimleri fark et.

Bu süreçte kendindeki değişimlere bak. Bu hayattaki, kendindeki güzellikleri, yetenekleri görmeye çalış. Kurtulduğun fazlalıkların sana kazandırdığı enerjide kendini nasıl geliştirebileceğini gör.

Minimalist yaşam tarzı insanı karışıklıktan kurtardığı için, düşüncelerdeki karamsarlığı iyimserliğe doğru dönüştürmeye başlar. Aynı şeylere bakarsınız ama daha güzel görmeye başlarsınız. Çünkü sakinsinizdir, odaklısınızdır. Artık görüntüyle değil deneyimlerle, anlamlarla ilgilenmeye başlamışsınızdır.

Dolayısıyla fiziksel sadeleşme zihnimizi sakinleştirmek ve önemli olana odaklanmak için gereklidir. Hayatımızı sadeleştirmemizin sebebi de önemli olan şeye yer açabilmektir. Artık siz görsel peşinde değil anlam peşinde koşan bir insansınız.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir