Ergenlik Dönemi ve Aile İletişimi Nedir? Nasıl olmalıdır?
  1. Anasayfa
  2. Aile ve Çocuk

Ergenlik Dönemi ve Aile İletişimi Nedir? Nasıl olmalıdır?

Aile; düşüncelerimize, geleceğimize, kendimizi oluşturduğumuz karaktere kadar her şeyin başlangıcıdır.

0

AİLE İÇİ İLETİŞİM DÖNEMLERİ: ERGENLİK

Aile; düşüncelerimize, geleceğimize, kendimizi oluşturduğumuz karaktere kadar her şeyin başlangıcıdır.

Hepimiz başarılı çocuğumuz olsun isteriz. Onların geleceği için elimizden gelen her türlü fedakarlıkları yaparız ve yapmaya hazırızdır. Duyarlı olduğumuz kadarıyla karşılığını kendisi için isteriz fakat öyle davranmayız.

Çocuğumuz ilk doğduğunda onu sarıp sarmalar ve şefkatle yaklaşırız. Zarar görmesinden korkar her koşula karşı korumacı oluruz. Fakat çocuğumuz büyüdükçe bizlerde büyür, onlara karşı davranışlarımız değişir.

 

KISACA ERGENLİK NEDİR?

Ergenlik; bireyin kendisinin biyolojik, fiziksel, cinsel ve zihinsel açıdan gelişime uğradığı dönemdir. (12-24 yaş aralığı).

 ERGENLİK NE DEĞİLDİR?

  • Büyükten küçük, küçükten büyük değildir.
  • Ailesine karşı (anne-baba) bir döneme girmek değildir.
  • Sorun çıkarma dönemleri değildir.

 AİLE VE ERGENLİK

Ergen dönemindeki gençlerimiz ve aileleri arasında bir çok anlaşmazlık yaşanır.

Başlıca konularından bir kaçı; hak ve sorumluluklardır. Bir diğer konular ise arkadaş çevresi, okuldaki başarıları vb. dir.

Ergenlik döneminde edinilen arkadaşlıklar bazen aileden bile daha değerli olabiliyor. Bu durum, ergenliğimizde duygusal olarak çevremize karşı güvenebileceğimiz, beraber olabileceğimiz insanların yanımızda olmasını istememizdir. Aslında bu dönem bir nevi her şeyin başlangıcıdır.

Bu durumlara karşı günümüzde anne ve babalar çocuklarına karşı daha korumacı yaklaşmaktadırlar. Bunun sebebi ise çocuğun dış dünyaya karşı yeni ve savunmasız oluşudur.

Ama bu korumacı davranışlar genellikle gençlerimize zarar verir ve özgürlük, hak gibi konularda başkaldırının olduğu bu dönemde gencimizin gelişmekte olduğunu ve onun gelişmekte olan biyolojik, fizyolojik,zihinsel bütün yapılarına saygı göstermeyi unutuyoruz.

 

ERGENLİK DÖNEMİNDE AİLENİN ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVLER;

  • Ergenlik dönemindeki gençlerimize karşı anne ve babalar sınırlar tanıyabilirler. Örneğin; para miktarı konusunda veya eve giriş çıkış saatleri gibi. Fakat önemli olan nokta bunları yaparken ona karşı fazla baskı uygulamamak.

Eğer fazla baskıcı veya vicdan yaptırıcı eylemlerde bulunursak arkadaş ortamına daha düşkün olduğu bu dönemde onlara karşı yapılan yanlış biz oluruz.

  • Düşüncelerini dinleyin, saygı gösterin ve hatalarında ona destek olun.

Doğruyu ve yanlışı öğrendikleri bu dönemde eğer yanlışını yüzüne vurmaya çalışırsanız bu size karşı ters tepecektir ve güveni kırılacaktır.

  • Onlara karşı gösterdiğiniz sevginiz her zamanki gibi, gösteriş şekliniz faklı olsun.

Ne kadar umursamaz davransalar bile sizin sevginize her zamanki gibi ihtiyaç duyarlar ve gösterme şekilleri farklılaşır.

Siz de onlara ayak uydurun ve fiziksel olarak sevginizi göstermekten daha çok onu taktir ederek, dinleyerek, anlayışla karşılayarak gösterin.

 

SONUÇ,

Anne ve Babalarımız unutmamalıdırlar ki, her biri bu dönemden geçmişlerdir ve ailelerine karşı bu tepkilerde bulunmuşlardır. Hepimiz çocuklarımızı çok seviyoruz. Korumacılığımız onların hak ettiği davranışları yapmamıza engel olmamalı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir