Empati Nedir? Nasıl Kurulur?
Empati, duygu paylaşımı olarak da adlandırılır. Kelime bazında bakıldığında kolay gözükse de günlük hayatta herhangi biri ile bu duyguyu paylaşmak o kadar da kolay olmaz.
Empati’yi başka bir şekilde tanımlayacak olursak, partnerimizin, sevdiğimiz insanların veya günlük hayatta içinde bulunduğumuz veya karşılaştığımız olay ve kişilerin duygu ve düşüncelerini anlayıp paylaşmaktır.
Empati Nasıl Kurulur?
Empati kurabilmek için temel olarak bazı kurallar gerekir;
Empati Kurmaktan Neden Uzağız?
21.Yüzyılın ve gelişmenin de getirmiş olduğu modern zamanın bencillik ve benmerkezci yaklaşımları ile, insanların geçen her günde empati gibi olağanüstü bir duygu paylaşımından uzaklaşmasına neden olmaktadır.
Günlük hayatta da artık iletişimsizlikten de kaynaklı bu sorun yaşanmasını sürdürmektedir. Örneğin, sohbet ortamındasınız ve herhangi bir konuda tartışırken kendi yaşamız olduğunuz olay hakkındaki duygu ve düşüncelerinizi anlatıyorsunuz. Hepimizin karşılaştığı veya karşılaşabileceği durum, bir başka kişinin sizi anlamaksınız kendi hikayesini anlatmaya başlamasıdır. Bu o sırada anlatan tarafı anlamak konusundaki yoksunluğu net bir şekilde açıklamaktadır.
Empati Davranışını Geliştirmenin Temel Prensipleri
Empatiye hayat veren en önemli iki davranış; duyarsızlık ve anlayışsızlık ile savaşmaktır. Bu iki kavramı insanlar üzerinde geliştirmek ve kendi üzerinizde de geliştirmek empatiyi hayata döndürecektir.
Empati Eğilimi’nin Daha Fazla Olduğu İnsan Tipleri
Bilimsel araştırmalara göre empati duygusunun en yoğun olduğu kişi, bebeklerdir. Anlama ve duygu paylaşma gibi beceriler bebeklerde insanlara oranla daha fazladır.
İnsan gelişip büyüdükçe kendine yönelmeye başlamaktadır. Bu yüzden empati duygusunu da yitirmeye başlar. Fakat bu duygu ve davranış kazanılan bir şeydir. Üzerinde geliştirilmesi gereken bir konudur.
Empati Kurabilmek İçin Neler Yapılabilir?
Empati kurabilmek için birkaç durumda kendimizi geliştirmek gerekir. En önemli yapılacak şeylerden biri, iyi bir dinleyici olmaktır.
İyi bir dinleyici olabilirseniz karşınızdaki kişinin size güveni artar ve onu daha iyi anlayıp çözümler üretmeniz kolaylaşmış olur.
İkinci en önemli durum ise, karşımızdaki kişiye sabırla yaklaşabilmektir. Bu sabırlı yaklaşım, karşınızdaki kişinin sizinle iletişimini daha sağlıklı ve kolay hale getirir.
Diğer en önemli yöntemlerden biri, güler yüzlü ve samimi yaklaşımdır. Karşımızdaki insana güler yüzlü yaklaşım sergilemek aynı zamanda samimi yaklaşmamızı da destekler.
Bu konudaki davranış da empati kurmaya çalıştığımız kişinin bize karşı güvenini ve iletişimini arttırmaya yardımcı olur.
Empati Kurmanın Hayatımıza Faydaları
Empati, insanın hayatına iletişim gücü, anlayış, olaylara farklı bakış açısı gibi önemli değerler katmaktadır.
Empati kuran kişi sadece karşısındaki kişiye yardımcı olmakla kalmaz. Kendisine de farkında olmadan çok yardımcı olur. Sebebi ise, kendisinde normal zamanda farkında olmadığı davranışların veya düşüncelerin farkında varmasıdır.
Sonuç olarak da empati yapmak insanı her bakımdan geliştiren bir durumdur.
Aynı zamanda sizi anlayışla kılması ile çevrenizde daha sıkı dostluklar ve yeni insanlar ile tanışma fırsatında bulunur.
Empati Kurmanın Zararları Var mıdır? Empati Kurmanın Zararları Nedir?
Aslında klasik olarak söylenebilecek bir şey de “ her şeyin fazlası zarar” tabiridir. Bu kavramı empati konusunda açıklayacak olursak; gereğinden fazla empati kendi kişiliğimize karşı yaptığımız saygısızlık olarak da tanımlayabiliriz.
Çünkü karşımızdaki insanlara karşı fazla empati kurmaya çalıştığımızda sürekli anlayışlı olmak durumunda kalmaya müsait oluruz ve bu durumda kendi istek ve düşüncelerimizi de hiçe sayarız.