Teknoloji, hayatımızı kolaylaştırıyor diye sevinirken diğer yandan teknolojinin zararlarına maruz kalabiliyoruz. Teknoloji bağımlılığı olarak adlandırılan bilgisayar oyunları, internet bağımlılığı ve teknolojik aletlerle yoğun vakit geçirmek gelişim çağındaki çocukları tehdit eden büyük problemlerden biri haline geldi. Yetişkinlerde depresyon, sosyal kaygı gibi problemlere yol açabilen teknoloji bağımlılığı çocuklarda daha büyük problemlere yol açabilmektedir.
Bilgisayar, telefon ve diğer video oyunu araçlarının kontrol dışında kullanılması ve bu kullanımın günlük hayatı etkileyecek boyuta ulaşmasına teknoloji bağımlılığı denmektedir. Günümüzde yapılan araştırmalara göre her 8 çocuktan 1’i oyun, internet ve teknoloji bağımlısı olduğu anlaşılmaktadır. Ülkemizdeki genel durum göz önünde bulundurulduğunda da birçok çocuk ve aile, bu durumdan etkilenmektedir. Özellikle içerisinde bulunduğumuz pandemi döneminde bu oranlar daha da artmış bulunmaktadır.
Teknolojinin gelişmesi ve giderek yaygınlaşması ile daha ulaşılır hale gelen telefon, bilgisayar gibi cihazların kontrolsüz kullanımının göz ardı edilmesi durumunda bağımlılık oranı giderek artmaktadır. Oyun çağındaki çocukların fiziksel ve zihinsel aktiviteyi geliştiren oyunlarla meşgul olması gerekirken televizyon, tablet ve telefon gibi cihazlarla meşgul olmaktadırlar. Maalesef bu durum ebeveynler tarafından çoğu zaman göz ardı edilmekte ve çocukta tembellik, iletişim kuramama ve içe kapanma gibi birçok soruna sebep olmaktadır.
Oyun ve internet bağımlılığının çerçevesinde değerlendirilen bütün alışkanlıkların sebepleri çocuktan çocuğa farklılık göstermektedir. Bunların başında bilinçsiz kullanım ve boş vaktin değerlendirilememesi gelmektedir.
Bu içerikte neler var?
Oyun ve İnternet bağımlılığının zararlarından bazıları şunlardır;
- Stres
- Sinirli ruh hali
- Yalan söylemeye alışmak
- Şiddet eğiliminin artması
- Görme ya da işitme kayıpları
- Kilo alma ya da aşırı kilo verme
- Sosyal yetenek kayıpları
- Sağlıksız uyku düzenine sahip olmak
- Dikkat dağınıklığı yaşamak
- Sosyalleşmekten vazgeçme ve içe kapanma
- Kalabalık ortamda kendini ifade edememe sorunu
- Özgüven eksikliği
Çocuğumuzun oyun ve internet bağımlısı olduğunu nasıl anlarız?
- Oyun oynarken dış dünya ile bağını kesiyorsa
- Boş zamanlarında sadece oyun oynamayı düşünüyorsa
- Karşılaştığı sorunlardan kaçmak için oyun oynuyorsa
- Teknoloji ile bağı kesildiğinde sinir krizleri geçiriyor ise
- Tüm sorumluluklarını aksatıp oyun oynuyorsa
- İnternette vakit geçirirken zaman algısını kaybedip saatlerini ona harcıyorsa
Peki, bu durumda ne yapmalıyız?
- Ebeveynler kararlı bir şekilde kural koymalı.
- Yaşına uygun oyunlar tavsiye edilmeli.
- Günlük kullanım süresi belirlenmeli ve kontrol sağlanmalı.
- Ebeveynler de koydukları kurallara uyarak örnek olmalı.
- Evinizde teknolojisiz alan oluşturulmalı.
- Çocuk ile verimli vakit geçirilmeli.
Fakat tüm bu uygulamalara rağmen çocuğunuzun bağımlılığı devam ediyorsa bu alanda uzmanlaşmış psikiyatristlerden veya psikologlardan destek alınması gerekir.