Aile İçi Şiddet ve Sonuçları
  1. Anasayfa
  2. Aile ve Çocuk

Aile İçi Şiddet ve Sonuçları

Aile içi şiddet dediğimiz zaman sadece fiziksel anlamda değil psikolojik anlamda da anlamak gerekir. Aile içi şiddet nedir ve sonuçları nelerdir ?

0

Bu içerikte neler var?

Aile İçi Şiddet ve Sonuçları

Kavgalar, suçlamalar, tatsızlık, şiddet hepsinin bir ailede olması sizce ne kadar sağlıklı? Böyle bir aile kurmayı ister misiniz? Maalesef ki günümüzde bu şekilde geçinen daha doğrusu geçinmeye çalışan birçok aile bulunmakta. Aile içi şiddet dediğimiz zaman sadece fiziksel anlamda değil psikolojik anlamda da anlamak gerekir. Fiziksel şiddet uygulamak kadar psikolojik şiddet de yıpratıcı ve bir o kadar zarar vericidir. Gelin hep birlikte aile içi şiddetleri ve bunların aileye kattığı sonuçları inceleyelim.

Aile İçi Fiziksel Şiddet

Fiziksel şiddet dediğimiz zaman aklımıza ilk gelen kavga ve dövüştür. Genellikle biliriz ki bir ailede döven taraf erkek dövülen taraf kadın olmaktadır. Yıllarca gele süren algıya göre erkek kadından güçlüdür ve dayak yetkisi de erkektedir. Günümüzde artık bu durumlara karşı çıkmaktayız. Kadının güçlülüğünü ve haklılıklarını savunmaktayız. Peki sadece bunları yaparak bu algı ve durumlar düzeltilebilir mi?

Her aile bireyi başta şunu kabul etmelidir ki şiddet problemler için bir çözüm sunmamaktadır. Şiddet uygulamak veya yeltenmek dahi aile içi bağları ve samimiyeti yok etmeye yetecek kadar güçlüdür. Evli çiftler veya sevgililer eğer bir yola giriyorlar ise tüm sorumlulukları üstleneceklerine de inanmalıdırlar. Evlilik veya ilişki hafife alınamaz durumlardır. Her şeyden önce bir insana şiddet gösterme eğiliminde dahi bulunmaya hiçbir bireyin hakkı yoktur. Eşiniz ile bir problem yaşadığınız zaman bu konu üzerinde konuşarak çözmek veya birbirinize yardım ederek sonuçlandırmak gereklidir. Bazı ailelerde durumlar şiddetli çözümsüzlük olarak karşımıza çıkabilir. Fakat şu unutulmamalıdır ki hiçbir problem ailenizden ve ilişkinizden önemli değildir. Bir uzman tarafından yardım almak utanılacak bir durum değildir. Aksine eğer ailenizi seviyor ve değer veriyor iseniz yardım almaktan veya istişare etmekten çekinmemelisiniz. Ve şunu unutmayalım ki şiddet bir çözüm değildir. Öfkemiz doğru şekilde yansıtılmadığı zaman bize yarar yerine zarar verecektir.

Aile İçi Psikolojik Şiddet

Aile içerisinde psikolojik şiddet ne olabilir? Bazılarımız yaygın olan boşanma hikayesini duymuştur.

‘ Eşler den biri boşanma dilekçesine şunu yazmıştır: O bensiz yapabiliyordu. Kendi hayatı içerisinde kendine yetebiliyordu. İçinde kendine ait bir hayat oluşturmuştu. Fakat ben psikolojik olarak yapılan sessizlik şiddetini istemiyorum.’

Bunu dilekçede bildiren bir eş psikolojik olarak şiddet uygulandığını ifade ediyor. Fiziksel anlamda şiddet kadar da psikolojik anlamda ki şiddet de yıpratıcı ve zararlıdır. Bazen sizi seven birine konuşarak değil susarak acı çektirebilirsiniz. Mimikleriniz, davranışlarınız gibi durumları kullanarak karşı tarafa mesajlar verebilirsiniz. Örneğin eşiniz akşam arkadaşları ile buluşmak istediğini size belirtti. Fakat siz eşinizin dışarı çıkmasını istemiyorsunuz. Eşinizin söylediği cümlelere susarak çatık kaşlı bir şekilde cevap veriyorsunuz. Bu durum sürekli yaşanıyor ve bir döngü halinde tekrar ediyor. Sizce bu durum da ne olur? Eğer bir kişi bir konuda suçlu değilse kendini suçlu hissetmeye ve sorgulamaya başlayacaktır. Siz ona yardım etmek yerine suçluluk duygusu ve soru işaretleri ile yalnız bırakıyorsunuz. Bu durumda eşinizin size olan ilgisi ve istekleri azalabilir ve size karşı olan güveni sarsılabilir. İdeal olan bir durumu anlatacak olursak eşinizin kendi özgürlük alanı vardır. Yapacaklarına kendisi karar verebilir ve bunları uygulayabilir. Sonuçları yanlış olsun veya doğru olsun eşinizi ilgilendirecektir. Sizin yapmanız gereken eğer bir durumdan rahatsız iseniz bunu eşinize güzel bir dille aktarıp duygularınızı ifade etmektir. Eğer olumsuz bir sonuçla karşılaştıysanız bile eşinizi kısıtlama hakkınız yoktur. Bu durumda ilişkinizi gözden geçirerek karar alabilir veya eşinizin yaptığı şeyleri kabul ederek ilişkinize devam edebilirsiniz. Kulağa hoş gelmese de bir insanın hayat alanını kısıtlamaya hakkımız yoktur. Bu isterse eşimiz isterse annemiz veya kardeşimiz olsa dahi. Biz inanıyoruz ki birbirine sevgi ve saygı ile bağlı birliktelikler de sorunlar çözümsüz değildir. Daha güzel, mutlu, anlayışlı birlikteliklerin olması dileğiyle.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir