Bu içerikte neler var?
- 1 Pandemi Dönemi ve Çocuk Arasındaki İlişki
- 1.1 Peki Pandemi Döneminde Çocuklar Nasıl Etkilenmekte?
- 1.2 Pandemi Dönemi Çocuklar Ebeveynlerinden Etkilenir mi?
- 1.3 Pandemi Sürecini Çocuklar İçin En Sağlıklı Hangi Yollar ile Nasıl Geçirebiliriz?
- 1.4 Çocukların Pandemi Sırasındaki Yaşantıları Nasıl Sağlıklı Hale Getirilebilir?
- 1.5 Çocuklar İçin Uzaktan Eğitim Süreci
Pandemi Dönemi ve Çocuk Arasındaki İlişki
Günümüze kadar daha öncesinde hiç rastlanmamış bir durumla karşı karşıya kaldık ve bu durumdan her birey farklı şekilde etkilendi.
Genel olarak kaygı, korku ve üzüntüyü beraberinde getiren bu durum bazı problemlere yol açmakla birlikte bazı problemlerde de çözüm üretmemize yardımcı oldu.
Genellikle yetişkin insanlar daha çok kendilerine odaklanarak kendilerinde veya iletişimde bulunduğu insanlar ile bağlarını kuvvetlendirme ve değişiklik kazanma yolunda adımlar atabildi.
Peki Pandemi Döneminde Çocuklar Nasıl Etkilenmekte?
Yaşadığımız zamanda da hala pandemi sürecinin devam etmesi ile sosyal yaşantılar gibi bir çok alanda kısıtlılık yaşamaktayız.
Evde kalma zorunluluğu herkeste birtakım etkilere yol açmakla birlikte değişik ve farklı olarak çocuklarda da bazı değişiklik ve algıya davetiye hazırlamıştır.
Çocukluk döneminde en gerekli olan “sosyal yaşantı” dan mahrum kalmaları, onların bu süreci de anlamalarında çoğunlukla güçlük çekmeye itmiştir.
Çocukların henüz soyut kavramları tam olarak algılayamaması sonucunda bu salgın ve virüs durumlarını anlamakta güçlük çekebilmektedirler.
Bu durumlarda ebeveynlere düşen en önemli görevler, çocuklarının bu durum hakkındaki kaygı ve endişeyi azaltıcı bir şekilde açıklamalarda bulunulması istenmektedir.
Pandemi Dönemi Çocuklar Ebeveynlerinden Etkilenir mi?
Çocukların bu dönemde ilk danışacakları kişiler anne ve babasıdır. Durumu anlama ve kavrama açısından anne ve babanın görüşleri ve davranışları, onların da görüş ve davranışlarını oluşturacaktır.
Ebeveynlerin ve ailedeki diğer üyelerin aşırı derecede kaygı, titizlik, korku verici davranışlarda bulunması çocuklarda panik hissi gibi ruh sağlığını etkileyebilecek düşünce ve duygular yaratabilir.
Pandemi Sürecini Çocuklar İçin En Sağlıklı Hangi Yollar ile Nasıl Geçirebiliriz?
Pandemi’ de yaşadığımız süreç hakkında edindiğimiz doğru bilgiler sayesinde daha rahat bir şekilde atlatabiliriz. Karşılaşılabilir herhangi bir korkutucu veya ölümle ilgili haber yayınlarında çocuklar adına kısıtlamalar getirilmelidir.
Ebeveyn denetimi altında, sağlık açısından duyulan korku, kaygı gibi duygular içeren görüntü veya videolar ile baş başa bırakılmamalı.
Pandemi döneminin gerçekçi ve anlayışlı bir biçimde, bilimsel açıklamalarda bulunularak çocuklara aktarılması psikolojik yönden daha sağlıklı olabilecek bir yöntemdir.
Çocukların Pandemi Sırasındaki Yaşantıları Nasıl Sağlıklı Hale Getirilebilir?
- Çocuklar normal yaşamdaki rutin alışkanlıklarını mümkün olabildiğince devam ettirmelidir.
Çocukların bu günlük yaşantısı, pandemi sürecini daha az farklı görerek ve algılayarak atlatmaları, en sağlıklı durum olarak tanımlanabilir.
Çocuklar İçin Uzaktan Eğitim Süreci
Önceden de bahsedildiği üzere pandemi dönemi “sosyal yaşantı” kısıtlaması ile beraberinde gelmiştir. Sosyal yaşamın aza indirilmesi durumunda okulların kapanışı çocukları ciddi durumda etkilemiştir.
Bu durumda çocukların olabildiğince az etkilenmeleri için bazı önemlerin alınması sağlıklı olabilmektedir.
Çocuklar bu öğrenim sürecine alışmakta güçlük çekebilirler. Bu yüzden ebeveynlerin bu konuda çocuklarına alışmak adına zaman tanımaları ve üstün performanslar beklememeleri gerekmektedir.
Uzun süren çabalara rağmen direnen çocuklar için, rehberlik öğretmenlerine de danışmakta fayda vardır. Onların doğru yönlendirmesi ile birlikte bu dönemdeki belirsizlikleri ve kendi üzerine düşen sorumlulukları uygun ve anlayacağı bir şekilde anlatmak çok önemlidir.