Kısaca Sorumluluk Nedir? Dünyada ki her bir bireyin kendi sorumlulukları vardır. Bu hayata gözlerimizi açtığımızda itibaren sorumluluk almaya başlarız. Sorumluluklarımız bizleri biz yapan ve hayatımızı şekillendirmemiz de ki en büyük ölçütlerden biridir. Herkesin bu hayatta ortak ve farklı sorumlulukları vardır. Bugün biz sorumluluğun ne olduğunu ve bu sorumlulukların öneminden bahsedeceğiz.
Bu içerikte neler var?
Sorumluluk nedir?
Sorumluluk, bir bireyin yapmak zorunda olduğu, yaptığında veya yapmadığına karşısına çıkan sonuçlara katlanacağı kararlar anlamına gelmektedir.
Hayatta bir çoğumuzun ağır sorumlulukları olduğunu düşünürüz. Bu Sorumluluklarımız ağırda olsa hafife olsa bizleri bir yerlere taşımak için varlar. Yaptığımız doğrular veya yanlışlar karşısında kendimize sorumluluk yükleriz. Bu Sorumluluklarımız çevresel, inançsal, kişisel vb. Şeklinde birçok alana yayılabilir. Peki bu sorumlulukları almak gerekli mi? Sorumluluk almadan yaşayamaz mıyız? Bu sorunlarımızın cevaplarına bir bakalım.
Sorumluluk almak
Sorumluluk kavramı aklı başında kimselerin kendi vasıflarını alabilecekleri bir kavramdır. Sorumluluk sahibi olamayacak durumda olan insanlarımız bulunmaktadır veya sorumluluk almak için yaşını tamamlamamış olan bireylerimiz. Sorumluluk sahibi olmak bir insanın bu hayattaki aktifliğini, başarısını, daha önemlisi bu hayattaki varlığını simgeler. Bir insan aldığı sorumluluklar ile kendisini geliştirir, büyütür ve hayatını düzene sokar.
Bazı sorumluluklarımız bizlere ağır gelebilir bu durumların bizleri yorduğunu ve kötü bir duruma soktuğunu düşünürüz. Aslında bazı sorumluluklarımız zor olması ile bizleri güçlendirmeyi hedeflemektedir. Bu hayatımız sorumluluklar ile kararlar ile geçmektedir. Bir bireyin yapması gereken en önemli şey bu sorumlulukların kendisini geliştireceğine inanmalı ve kararlarını alacağı sorumluluklarına göre vermelidir.
Birkaç sorumluluk çeşidini inceleyerek sorumluluk kavramını daha iyi oturtmak istiyoruz.
Ailesel sorumluluk
Belli bir yaşa gelmiş bireyler evlenmek isterler. Evlenmek isteyen bireyler bu sorumluluğu alabilecek durumda olmalıdırlar. Aile kavramı çok kutsal ve önemli bir kavramdır. Böyle kutsal ve önemli bir kavramın da sorumluluğu kutsal olmalıdır. Aile de her bir bireyin kendine özgü sorumlulukları bulunmaktadır. Örneğin bir anne. Annenin sorumluluğu hem çocukları hem de eşi için geçerlidir.
Sorumluluk sahibi bir anne çocuklarını yetiştirmenin önemli bir konu olduğunu ve aynı zaman da eşine vermesi gereken değerinde sorumluluk dahilinde olduğunu bilmelidir. Bu durumda bir anne veya bir baba ailesel sorumluluğunu üstüne almış ve kendini ilerleten bir birey olarak tanımlanmış olur. Aile içerisinde babanın rolü anneden daha farklı sorumlulukları olabilir.
Aynı zamanda çocukların da hem kendilerine karşı hem de ailelerine karşı sorumlulukları vardır. Bir çocuk anne ve babasına karşı sevgi gösterme, söylediklerine ve fikirlerine saygı duyma gibi sorumluluklar taşırlar. Aynı şekilde anne babalar da çocuklarının fikirlerine saygı duyma ve dinleme sorumlulukları taşırlar. Böylece her birey sorumluluğunu bilerek hareket etmiş olur. Bunun sonucu olarak da sağlıklı bir iletişim kurulur ve hayatımızda ileri bir adım atmayı sağlamış oluruz.
Çevresel sorumluluk
Her bireyin istisnasız olarak çevreye sayısının olması gerekir. Bu saygının kaynağı da duyduğu sorumluluk duygusudur. Çevremize karşı olan sorumluluğumuz bizlerin yaşamı için önemli etken göstermektedir. Çevremize karşı sorumluluğumuz demek, diğer canlılara karşı sorumluluğumuz da demektir.
Örneğin dışarıda ki hayvanlarını, bizlerin çevremize karşı yaptığımız durumlardan etkilenmektedirler. Çevremize iyi baktığımızda onlar da iyi, kötü baktığımızda onlar da kötü etkilenmektedir. Bir birey çevresel sorumluluğunu unutuyor veya dikkate almıyor ise bunun sonucundan kendisi de etkilenecektir. Unutmayalım ki sorumluluğumuz da olan her şey den biz de etkileniriz.
Sosyal sorumluluklarımız
En önemli sorumluluğumuz olan sosyal sorumluluk, her bireyin aslında karakterini iradesini ve olgunluğunu gösteren bir çizelge niteliğindedir. Çevremizdeki insanlar karşı duyduğumuz saygımız onlara karşı en büyük sorumluluğumuzdur. Bazen insanlarla anlaşamayabilir, onlarla iletişim kuramayabiliriz. Fakat bu durum bizleri onlara karşı olan sorumluluğumuzu unutturmamalı. Saygı, güzel davranış, yanlış durumlar da uyarmak sosyal sorumluluklarımız arasındadır. Bu sorumluluklarımızı yerine getirdiğimiz zaman olgun ve oldukça ilerleyen bir yapıya sahip olacağız.
Bu örnekleri verme sebeplerimiz sorumluluğun ne kadar önemli olduğunu anlatmak içindi. Bu sorumluluklarımızın dışında da birçok kişisel sorumluluklarımız bulunmaktadır. Kısacası bir bireyin sorumluluğu onu ilerletmek, olgunlaştırmak ve hatalı davranışlarından uzak tutmak için vardır. Sorumluluklarımız dan kaçmamalı ve onlara saygı duymalıyız.